Vali Utku Acun İle Röportajımız

Vali Utku Acun İle Röportajımız

Vali Utku Acun Bey İle Röportajımız

30.04.2018 3360

SAYIN VALİ UTKU ACUN RÖPORTAJIMIZ

Okulumuza adını veren ve 1991-1997 yıllarında Hatay Valiliği görevini üstlenerek Hatay’da en uzun süre görev alan vali unvanına sahip Sayın Uyku Acun Bey ile bir röportaj yapma fırsatına sahip olduk. Öğrencilerimizden 6-D sınıfından Sümeyya HALEFOĞLU ve Fatma Nur YUMUŞAK’ın hazırladığı sorulardan oluşan röportajımızda Utku Acun Bey’in hayat hikayesine tanık olup, Hatay’a kattığı değerleri ele aldık. İşte röportajımız:

 

              Merhaba Sayın Valim. Bize kendinizden bahseder misiniz?

-          Bahsedeyim. Ben Bolu’da doğdum. Daha sonra eğitimimi tamamlayıp Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun oldum. İdarecilik mesleğini seçtim. 1960’da kaymakam oldum. Daha sonra Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde çeşitli bölgelerinde kaymakamlık yaptım. 1980’de İsyanbul vali yardımcısı olarak görev yaptım. 1980’den sonra hemen hemen Anadolu’nun tüm coğrafi bölgelerinde; Adıyaman’da, Isparta’da, Konya’da, Ordu’da, Hatay’da, Kütahya’da ve Balıkesir’de valilik yaptım ve 2003 yılında emekli oldum.

Çok uzun yıllar ülkemize hizmet vermişsiniz Sayın Valim.

-          Evet, aşağı yukarı 44 yıl aktif görev yapma imkanım oldu. Yedi coğrafi bölgede hizmet etme imkanı buldum.

Sayın Valim Hatay’da bir ilkokula ve bir ortaokula isminiz verildi. Bu konudaki hislerinizi öğrenmek isterim.

-          Bizler için en sevinci şey, hizmetlerinin çalışmalarının değerlendirilerek bir vefa gösterisi olarak bazı tesislere bazı alanlara bazı eğitim kurumlarına ismimizin verilmiş olmasıdır. Tabii bunlar içinde en çok mutlu eden okullara adımın verilmiş olması. Bizim en büyük zenginliğimiz bu. Paramız pulumuz pek yok onun için gönlümüz arzu etse de kendimiz yaptıramıyoruz ama yapılmasına vesile olduğumuz bazı tesislerin bu şekilde değerlendirilmesi bize moral veriyor; güç veriyor. Daha önemlisi de arkadan gelen meslektaşlarımız için de bir teşvik kaynağı olur diye düşünüyorum.

Peki Hatay’da eğitim konusunda yaptığınız çalışmalardan bize kısaca bahsedebilir misiniz?

-          Daha önce Hatay’da Samandağ ilçesinde kaymakam olarak görev yapmıştım. Dolayısıyla 1991’de vali olarak Hatay’a vali olarak atandığım zaman Hatay’ı hemen hemen ana hatlarıyla tanıyordum. Hatay’ı değerlendirme aşamasında sorunlar içerisinde en başta gelenin eğitim olduğunu algıladım. Çünkü çocuk nüfus oranı yüksekti. Onun için eğitim kurumları sayısı yetersizdi. Birçok yerde üçlü, ikili eğitim yapıyordu. Hemen hemen normal eğitim yapılan eğitim tesisi yok gibiydi. Dolayısıyla bu konuya el atmak gereğini düşündüm arkadaşlarımla. Bu konuda hem kendi ürettiğimiz kaynakları; il özel idareler vardı o zamanlar, o kaynakların büyük bölümünü eğitime ayırmanın yanında halk katkısı sağlamaya çalıştık. Varlıklı hemşerilerimizi bu işe yönlendirmeye çalıştık. Daha önce çalıştığımız yerlerden….. onları bu işe özendirdik. Çok mutluyum ki bu mesajlarımız yerine ulaştı. Çok sayıda hemşerimiz, gittikçe artan bir oranda eğitim tesisi yapma yoluna gitti. Reyhanlıda’da eğitim kurumları var bu şekilde hatırladığım kadarıyla. Sağlık tesisleri de var bu şekilde hayırseverlerin katkılarıyla yapılma imkanı oldu. Daha önemlisi o zaman Türkiye’de üniversite sayısı çok az dı aşağı yukarı 20-26 civarındaydı. Hatay’ın üniversite kazanma ihtiyacını görerek, öncelikle iller meclisinde bir karar aldık. Daha sonra da kamuyu, halkı bu şekilde bilinçlendirmeye çalıştık. 1992 yılı sonlarında hatay’da üniversite de açıldı. Bugün Türkiye’nin en gelişmiş, en çok mezun veren sayılı üniversitelerden biri olduğunu izlemekten mutluluk duyuyorum.

Mustafa Kemal Üniversitesi’nden bahsediyorsunuz değil  mi Sayın Valim?

-          Evet, mustafa kemal üniversitesinden  bahsediyorum. Bu işe teşebbüs ettiğimiz zaman, birçok hemşerimizin tereddütleri vardı. Hatta benden fazla pek inanan da yoktu ama bize güvendiler, mesajlarımıza itibar ettiler. Bu sayede de kısa bir sürede üniversiteyi oluşturduğumuz gibi, yıllar içerisinde devlete yaptığımız yardımlarla çok sayıda fakülte, yüksekokul açılması da mümkün oldu. Geçenlerde 2014 sonu 2015 başında Hatay’a geldiğim zaman üniversitenin davetiyle, 60 bin mezun verdiğini öğrendim ve çok mutlu oldum. Ayrıca da 70-80 bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu öğrencilerimizin de büyük bir kısmının Hataylı olduğunu mutlulukla izledim. Bu da bizim için sevinç kaynağı.

Bizler de sizi okulumuzda ağırlamaktan onur duyarız Sayın Valim

-          İnşallah. Çok arzu ederim. Sizin okulunuzu henüz görmedim. Antakya’daki, Kırıkhan’da, Samandağ’daki okulları görme imkanım oldu. İnşallah fırsat bulursam gelmeyi arzu ederim. Şu anda Hatay anılarımı yaşıyorum. Hatay’a ulaşırsam sizleri de ziyaret etmek istiyorum.

Şeref verirsiniz Sayın Valim.

Efendim Hatay’da gerçekleştirmek isteyip de maddi imkansızlıklar sebebiyle gerçekleştiremediğiniz bir projeniz var mı?

-          Şimdi düşünüyorum. O günkü şartlar altında önemli ihtiyaç olarak tespit edilip, Hataylıların gerçekleşmesini arzu ettikleri hemen hemen her şeyi gerçekleştirdik.  Sadece eğitim alanında, sağlık anlamında değil, tarım sulama alanında da çalışmalar yaptık. Reyhanlı Ovası’nı, Kırıkhan Ovası’nı sulayacak tesislerle ilgili sorunlar vardı. Maraş’tan Antep’ten su getirme projeleri vardı. Bunlar çok büyük devlet projeleriydi. Ama zaman içinde aradan bayağı zaman geçti ve onların da gerçekleştirme yolunda olduklarını takip ettim. Hatay’da beni en çok yoran bu sulama sorunuydu. Amik Ovası’nın o büyük kesimi, Amik Gölü´nün yazın kuruması nedeniyle, suyunun kesilmesi dolayısıyla su sıkıntısını gidermek önlemek bizim en büyük sorunumuz oluyordu. O konuda biraz gözüm arkada ayrıldım diyebilirim.

              Peki meslek seçimi konusunda kararsız öğrencilerimize neler söylemek istersiniz?

-          Tabii, meslek seçimi çok önemli. Onun için sanıyorum ki bu konuda en çok öğretmenlerinizin size yardımı olacaktır. Hayatta başarılı olmanın en önemli yolu sevdiğimiz bir işi seçebilmek. Sevdiğimiz bir işe yoğunlaşarak onu yapmaya çalışmak. Bu konuda öneri olarak da öğretmenleriniz sizin yeteneklerinizi dikkate alarak size yön gösterici olabilir diyorum. Ona göre bir karar vermenizde fayda var.

Hatay’ın eğitim düzeyi hakkında neler düşünüyorsunuz?

      Eğitim her yerde önemli. Aynı derecede önemli. Hatay nüfus alan bir şehrimiz. Onun için eğitim tesislerine verilmesi ve eğitimci konusunda da yeterli desteği almaya çalışması gerekir diye düşünüyorum.

Peki adınızın verildiği okullardaki öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

-          Ben de mütevazi bir aile çocuğuydum. Devletimizin bize verdiği eğitim imkanlarını ailemizin, öğretmenlerimizin  tavsiyeleriyle beraber en iyi şekilde değerlendirmeye gayret ettim. Çok çalıştım.  Öğretmenlerimin de tavsiyesiyle arzu ettiğim mesleğe ulaşma imkanım oldu. Sizlerin de aynı yöntemi uygulayarak, kendi hayat tecrübelerimden yola çıkarak tavsiye ederim.

 

Sayın Valim çok teşekkür ederiz. Sorularımıza samimiyetle cevap verdiğiniz ve bize vakit ayırdığınız için. Umuyoruz ki tavsiyelerinizle beraber hem birçok öğrencimiz sizi tanımış olacak ve tavsiyeleriniz öğrencilerimize ulaşacaktır.

-          Ben teşekkür ederim.